A felhasználói élmény javítása érdekében, illetve hogy áruházunkban vásárolni tudjon weboldalunk sütiket használ a munkamenet azonosításához. A süti használatával kapcsolatos rendelkezéseket, információkat az Adatkezelési tájékoztató menüpontukban olvashatja.


Főoldal >> Tippek


Vegyél nekem kutyát - avagy a felelős állattartás

A legtöbben szeretnénk tartani kutyát, cicát, nyulat, papagájt vagy más állatot. Jó vele játszani, sétáltatni a parkban, simogatni, büszkélkedni mások előtt. De vajon csak ennyi egy állat?

Nyilvánvalóan nem! Ennél sokkal-sokkal több! Nemcsak akkor játszik velünk, amikor nekünk kedvünk van hozzá, hanem esetleg akkor is játszani akar, ha mi nem érünk rá.

Viszont sétálni akkor is le kell vinni a kutyát, ha nem érünk rá, ha esik az eső, ha tikkasztó a hőség vagy dermesztő a hideg. És nem lehet elutazni anélkül, hogy ne gondoskodnánk róla arra az időre, amíg a család nincs otthon! És nem lehet lecserélni, mint egy játékot! Nem lehet megunni. Felelősséggel tartozunk iránta, amíg csak él. Egy kisállat általában az egész család életét befolyásolja: valamilyen szinten alkalmazkodni kell hozzá. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a gyerekeknek sokat segít a felelősség megtanulásában. Ha valóban szeretnének valamilyen állatot, sok mindenre hajlandók érte: például időben felkelnek reggel és hazajönnek iskola után, hogy sétálni vigyék, kefélik a szőrét, feltakarítják, ha odapiszkít valahova és kutyaiskolába is boldogan járnak vele.

Hét alapszabály

A felelős állattartók hét pontban fogalmazták meg a legfontosabb alapszabályokat.
Ezek a következők:

1. Felelősség: egyrészt az állatunk iránt, másrészt az emberek iránt. Ez annyit jelent, hogy miközben az állatainknak biztonságos otthont teremtünk a szomszédaink, családunk, sőt az idegenek életét sem nehezítjük meg ezzel.

2. Szeretet: az állatok is érző lények, ezért aztán ugyanúgy szükségük van szeretetre, mint nekünk. Tehát nemcsak etetni, itatni, sétáltatni kell őket, hanem szeretni is!

3. Táplálás: rendszeresen kell etetni az állatainkat. Ügyeljünk arra, hogy mindig a számukra legmegfelelőbb táplálékot kapják, mert attól lesznek egészségesek és szépek.

4. Mozgásigény: a mozgásigényük kielégítése ugyanolyan fontos, mint a táplálásuk. A fizikai és a lelki egészségükhöz szükségük van sétára, futásra, játékra.

5. Egészség: kedvenceink ugyanúgy megbetegedhetnek, mint mi. Amit tehetünk értük, hogy megelőzzük a betegségeket védőoltásokkal. Amire pedig nincs oltás, arra megfelelő kezelést, gyógyszert kell adnunk nekik.

6. Utódok: a tenyésztés vagy akár csak az egyszeri pároztatás is különös felelősséggel jár. Az alom tisztán tartása, a kölykök és az anya orvosi felügyelete, táplálása nem mindennapi feladat az állattartók számára.

7. Környezet: olyan állatot tartsunk, amelyik elfér a lakásban, s amelyikről megbízhatóan tudunk gondoskodni. Egy kis lakásban összezárva nem érzi jól magát sem egy nagy kutya, sem az emberek. De sok állatot együtt tartani még nagy lakásban vagy kertben sem célszerű. Ők sem mindig jönnek ugyanis ki egymással…A Jó a Kertben a Facebook-on:


Kutyaház
A kutyaházba szoktatás titkai
A kulcsszavak: türelem és játék...  >>
Kutyaház
A Kutya Fekhelye
Minden házban kell a fekhely, még az Ön...  >>
Kutyaház
Utazás a Kutyánkkal
Az egyik legegyszerubb módja, hogy a család kedvence ...  >>
Kutyaház
Téli tennivalók a kutyaház körül
Kutyád vizes edényét naponta többször is ellenőrizd...  >>
Kutyaház
Nyáron a kutyaház körül
A hőség és a magas páratartalom bizony...  >>
Kutyaház
Hogyan helyezd el kutyád házát
A kutyaház elhelyezési szempontjai...  >>
Kutyaház
Mekkora az idális kutyaház méret?
néhány alapvető és nagyon egyszerű szempont...  >>
Játszótér
Tudod, hogyan kell kiválasztani?
A gyerekek 87 %-a a több játékból álló...  >>
Játszótér
Építsünk a Játszóteret!
Építsünk a gyermekeinknek játszósarkot...  >>
Játszótér
Miért érdemes akácfából készült kerti játékokat vásárolni?
Akácfa világszerte az elsők  >>
Játszótér
Játszótér születik…
Mielőtt bármilyen módon is belekezdtem volna a játszóterek  >>
Játszótér
Játszóterek ápolása
Fontos a játszótér fa alkatrészeinek ápolása, és a kerti játékok...  >>
Játszótér
Játszótéri praktikus tanácsok
Ha módodban áll, olyan játszóteret keress, ami...  >>
Játszótér
Játszótéri növények
A növényválasztást befolyásolja, hogy a játszótér környezete...  >>
ÁSZF|Adatvédelem|Kutyaház|Több Játszótér|Kapcsolat|Önök írták|Linkek|Öko  Jó a kertben : Öko|Videó||

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /chroot/home/dimensio/joakertben.hu/html/cikkek.php:96 Stack trace: #0 {main} thrown in /chroot/home/dimensio/joakertben.hu/html/cikkek.php on line 96